Sekiro: Shadows Die Twice Review

Dari Perisian mendapati diri mereka berada dalam kedudukan yang unik. Pencipta Jiwa Gelap kekal sebagai salah satu pemaju yang paling terkenal di sekeliling, namun, kebanyakan permainan terbaru mereka telah mengikuti cetak biru yang sama. Banyak peminat gembira dengan itu, kerana masih ada yang tidak seperti Jiwa Gelap, tetapi yang lain lebih suka mereka mencuba sesuatu yang baru. Nah, nampaknya Dari Perisian sedang mendengar orang-orang di kem terakhir. Tahun lepas mereka melancarkan pengembaraan VR Déraciné, dan sekarang kami mempunyai Sekiro: Shadows Die Twice.

Pada pandangan pertama, Sekiro nampaknya hanya menjadi Jiwa Gelap Ninja yang berperisa, tetapi ia sebenarnya merupakan penggoncang yang cukup besar yang mendail aksi, memanggil elemen RPG, dan membuat beberapa tweak lain untuk formula Dari Perisian. Oleh itu, adakah Sekiro berjaya berlepas atau melakukan kejam dengan menghangatkan angsa emas itu? Mari kita cari …

Nota: Wccftech sebelum ini menerbitkan versi “dalam pelaksanaan” kajian ini. Ia kini dikemas kini dengan maklumat baru dan skor akhir.

Sekiro: Shadows Die Twice berlaku ketika versi Sengoku abad ke-16 yang dilanda perang Jepun yang kurang tepat dari sejarah. Anda bermain sebagai titisan Sekiro, ninja bermata mata yang dihantar untuk menyelamatkan pewaris muda ke takhta, Lord Kuro, yang dikatakan membawa kuasa ilahi kebangkitan dalam darahnya. Malangnya, anda gagal dalam misi anda, kehilangan kiri dan tuan muda anda dalam keadaan singkat. Tetapi semuanya tidak hilang – awak terjaga dari kematian yang pasti dengan lengan mekanikal yang baru, yang dibuat oleh seorang lelaki misterius yang dikenali hanya sebagai Pemahat. Nampaknya pelbagai pasukan, baik duniawi dan dunia lain, mahu menggunakan darah Lord Kuro untuk tujuan mereka sendiri, tetapi sekarang mereka harus menghadapi ninja yang bersalah, baru-abadi.

Mereka yang membantah diri mereka untuk satu lagi kisah gelap yang gelap atau kisah gaya darah Bloodborne akan menemui Sekiro menceritakan kisahnya secara mengejutkan dengan mudah. Permainan ini mempunyai cutscenes penuh dan watak-watak bercakap dengan jelas dan bukannya teka-teki samar-samar. Beberapa fanatik Soulsborne boleh menjadi chafe dengan pendekatan yang lebih tradisional ini, tetapi saya suka. Secara peribadi, saya sering menemui “Jiwa misterius” yang bercerita yang bercerita lebih menjengkelkan daripada menyerap. Ya, kami telah melihat cerita-cerita yang mirip dalam beberapa filem dan permainan samurai lain, tetapi pengaturan Sekiro masih menarik. Terdapat banyak potongan warna yang menarik yang boleh anda ambil dengan mengingatkan pada pelbagai musuh dan kebanyakan NPC penting permainan mempunyai kejutan yang mendalam, dan biasanya agak tragis, backstories. Sudah tentu, seperti semua permainan Dari Software, Sekiro juga mempunyai banyak hujung, dan mereka menutupi gamut yang luas, dari suram yang mustahil untuk hampir menaikkan. Semangat pasukan di From untuk dunia baru ini jelas dari awal hingga akhir.

Kejelasan ceramah Sekiro mencurahkan ke dalam persembahan permainan. Dari Perisian mengumumkan niat mereka dengan serta-merta, membuka permainan dengan adegan yang ditetapkan dalam awash hutan dengan warna jatuh yang cerah. Walaupun Sekiro masih menawarkan beberapa sudut gelap, menakutkan untuk meneroka, ia tidak begitu lincah seperti permainan Soulsborne. Sebaliknya, majoriti kawasan dalam permainan adalah segar, cerah, dan cantik, menggabungkan seni bina yang menakjubkan, keindahan semulajadi, dan dos yang sihat. Sesetengah persembahan menyendiri, saya suka bagaimana dunia ini kelihatan dan dirasakan.

Apabila menyelam ke dalam Sekiro: Shadows Die Twice, peminat Souls lama akan segera melihat beberapa perubahan yang cukup besar. Dari Perisian jelas cuba untuk membuang jaring yang lebih luas dengan yang satu ini, karena permainan dimulai dengan tingkat tutorial yang jujur-untuk-kebaikan (yang baik pada itu). Anda juga mendapat rakan sparring yang berguna yang boleh anda praktikkan bergerak dengan. Anda juga akan diserang oleh lebih banyak Sekiro yang lebih tangkas daripada rata-rata lumbering Daripada protagonis Perisian. Dia bergegas di klip yang baik, dan boleh melompat, bergegas ke dinding, dan bergelut di atas bumbung seperti Spider-Man era Sengoku.

Semasa anda menjelajah lebih mendalam ke dalam permainan, anda akan melihat lebih banyak perubahan. Unsur roguelike yang membentuk tulang punggung permainan Soulsborne telah hilang, seperti kebanyakan bangunan karakter RPG. Di tempatnya adalah sistem kebangkitan yang mudah. Anda hanya boleh mendapatkan satu kehidupan tambahan, tetapi sebaik sahaja anda menggunakannya, anda boleh mendapatkan bayaran kebangkitan lain dengan mudah dengan membunuh beberapa musuh atau berehat di Idol Pemahat seperti Bonfire. Jadi, sesungguhnya, ia hanya Permainan Lebih jika anda mati dua kali dalam penggantian pesat (yang, tentu saja, berlaku agak kerap). Anda boleh memilih untuk tidak memulihkan selepas kejatuhan pertama anda, tetapi tidak ada ganjaran yang nyata untuk berbuat demikian – ia sangat bernilai untuk membawa diri anda semula, kecuali anda tahu bahawa anda telah benar-benar terkejut.

Hukuman untuk mati tidak begitu keras, kerana anda hanya kalah separuh Kemahiran XP dan wang anda. Itu mungkin berbunyi buruk, tetapi apabila anda memperoleh XP yang mencukupi untuk titik kemahiran, ia akan kekal dengan anda secara kekal, dan ada cara untuk melindungi wang anda. Lebih Lanjute, musuh memberi respon apabila anda mati atau beristirahat di Idol, menjadikan mata kemahiran yang diperolehi agak mudah (anda mendapat akses kepada misi sampingan macam-macam di awal yang bagus untuk pengetaraan Skill XP). Kadang-kadang anda juga akan diberikan Bantuan Ghaib dari tuhan-tuhan apabila anda binasa, yang memberi anda kehilangan XP dan wang tunai. Mati berkali-kali merendahkan peluang anda untuk mendapatkan Bantuan Ghaib dan menyebarkan penyakit yang dipanggil Dragonrot untuk NPC permainan, yang mengunci beberapa sisi permintaan, tetapi ada cara untuk mengatasi itu juga. Saya tidak boleh mengatakan bahawa saya pernah menghadapi apa-apa akibat yang serius untuk perjalanan saya yang kerap ke dunia selepas itu.

Akhirnya, Skill XP dan wangnya tidak begitu bermakna. Kemahiran boleh menjadi sangat berguna, tetapi tidak ada yang penting untuk menyelesaikan permainan, dan wang hanya diperlukan secara mendalam. Kebanyakan barangan penting yang anda perlukan untuk meningkatkan Vitality (Prayer Beads), Power Attack (Memories), caj penyembuhan (Benih Biji), dan kebolehan Shinobi Prostetik ditemui di dunia atau dengan mengalahkan bos. Pendekatan aksi-tindakan yang mudah dipermudahkan ini berfungsi dengan baik, walaupun anda boleh berhujah ia tidak menyedari secara elegan sebagai sistem Dark Souls. Sudah tentu, Daripada Software mempunyai lima permainan untuk menyempurnakan formula Souls – sukar untuk terlalu kecewa di Sekiro kerana tidak mempunyai setiap kelipatan kecil yang disetrika.

Sekiro satu perkara yang tidak disangkalkan lebih baik daripada permainan Soulsborne adalah pertempuran. Kedua-dua anda dan musuh mempunyai dua meter yang perlu anda perhatikan – Postur dan Vitality. Meter postur adalah yang lebih penting dari kedua-dua sebagai maxing it out akan menceroboh lawan anda, yang membolehkan anda untuk mengenakan deathblow-geyser yang menghasilkan darah. Pesanan, kaunter, dan serangan, kedua-dua berjaya dan disekat, melemahkan postur lawan anda, tetapi ia akan pulih dengan cepat jika anda meninggalkan mereka sendiri, jadi anda digalakkan untuk mendekatinya dan mengekalkan tekanan. Vitality berfungsi seperti bar kesihatan tradisional, dengan hanya serangan berjaya yang mempengaruhinya, walaupun ia tidak menjana semula. Semakin rendah Vitaliti lawan anda, semakin lambat mereka dapat bangkit Posture, menjadikannya lebih mudah untuk mengejar mereka lebih lama untuk bertempur.

Pertempuran cepat dan sengit, tetapi selagi anda memberi perhatian, anda harus sentiasa merasa terkawal. Pertarungan misteri yang mengelilingi pertandingan terdahulu dari permainan Perisian telah hilang. Segala-galanya mengenai pertempuran Serkiro dikomunikasikan dengan sangat jelas, dengan permainan yang berlaku setakat ini untuk memancarkan penunjuk merah besar ketika musuh akan melancarkan serangan yang sangat mematikan. Jangan risau, sistem tempur baru yang mudah difahami tidak bermakna ia mudah. Permainan ini menyediakan semua kesukaran dan kedalaman yang anda boleh berharap. Walaupun kebanyakan penyesuaian watak yang terdapat dalam permainan Soulsborne telah dikeluarkan, terdapat banyak peluang untuk menggabungkan senjata, alat dan kemahiran anda dengan cara yang unik. Malangnya, pertempuran juga mempunyai sedikit kecacatan kecil yang membuatnya tidak memuaskan. Sistem ini hebat ketika menguji bilah anda satu-satu, tetapi dengan cepat melepaskan huru hara ketika dua atau lebih musuh terlibat (sesuatu yang sering sukar dielakkan). Sistem kamera dan penargetan permainan juga boleh menjadi sedikit di sisi yang halus.

Pertempuran Sekiro adalah yang terbaik semasa permainan banyak menghukum pergaduhan bos. Dari pelbagai samurai yang meriah, kepada monyet albino yang hebat, kepada ular dan naga yang gergasi, penjahat besar permainan adalah imaginatif dan bervariasi liar, belum lagi beberapa cabaran yang paling menakutkan yang dimiliki oleh orang-orang di From yang pernah dimasak. Tidak seperti dalam Jiwa Gelap, di mana kadang-kadang merasakan seperti anda boleh menipu bos bos anda dengan meratakan dan memanfaatkan eksploitasi, Sekiro cukup memaksa anda untuk “git gud,” kerana kekurangan istilah yang lebih baik. Jalankan untuk mengalahkan setiap bos baru adalah sama – 1) Dapatkan dengan cepat dalam fikiran yang memalukan 2) Perhatikan apa yang perlu anda lakukan melalui percubaan dan kesilapan yang sungguh-sungguh … dan kemudian kalah 3) Memori bos setiap langkah sehingga anda merasa seperti anda mempunyai minda-melded dengan AI 4) Mencubit kemenangan sempit pada jam 2 pagi dan bangun semua orang di rumah sehingga meraikan. Anda akan berpeluh, anda akan bersumpah, anda boleh membuang pengawal atau dua, tetapi kepuasan yang anda dapatkan daripada mengalahkan bos Ketua Sekiro adalah ubat yang anda tidak dapat di tempat lain.

Yang berkata, ketua-ketua Sekiro juga menyerlahkan beberapa kekurangan pertempuran. Penargetan anda hilang apabila anda mati dan di antara fasa bos, yang mungkin hanya membingungkan untuk membuang aliran anda. Saya sering memenangi fasa pertama pertempuran bos dengan mudah, tetapi kemudian segera disembelih apabila kamera saya tiba-tiba tidak memberi tumpuan kepada lawan saya. Kadang-kadang anda kehilangan target anda secara rawak (seorang bos, seorang yang mengamuk menunggang kuda samurai, sangat tidak baik untuk ini). Sesetengah bos juga mengelilingi diri dengan pengawal, yang boleh mengubah cabaran yang sengit menjadi yang paling tidak dapat diatasi.

Ini membawa saya ke stealth Sekiro. Ya, permainan ini mempunyai sistem stealth penuh, walaupun yang sangat mudah – anda boleh menyelinap pada musuh untuk membunuh segera rahsia, tetapi tidak ada kerangka penglihatan, marking system, atau mana-mana alat lain yang anda harapkan dari pengalaman bersembunyi penuh. AI permainan ini kebanyakannya braindead, mengikuti laluan mudah dan tidak menyedari apabila anda menipu teman-teman mereka kaki di belakang mereka. Stealth ini tidak buruk seolah-olah ia tidak mempunyai spark yang inovatif yang anda harapkan Daripada Perisian. Malangnya, stealth boleh mengecewakan apabila digabungkan dengan bos permainan. Seperti yang disebutkan, beberapa permainan minibosses mengelilingi diri dengan tentera kecil yang cukup banyak anda perlu sembuh jika anda ingin berpeluang. Maksudnya, setiap kali anda mati terhadap bos, anda juga perlu mengambil posnya lagi. Anda terpaksa mengulangi bahagian yang kurang menarik dari permainan terlalu banyak kali.

Beberapa isu mengetepikan, aliran dan irama keseluruhan Sekiro adalah hebat. Dunia permainan mempunyai rumit yang rumit, saling berhubungan Daripada struktur Perisian, tetapi merasa lebih terbuka dan kurang menindas. Bos adalah sukar, tetapi anda mendapat ganjaran baik untuk mengalahkan mereka dengan kawasan baru yang besar untuk meneroka atau menaik taraf yang tinggi kepada kebolehan anda. Ini adalah dari perjalanan Perisian yang paling bermanfaat lagi, dan terdapat banyak perjalanan yang akan berlaku – Sekiro menyediakan jumlah bilangan lokasi yang sama seperti permainan Dark Souls yang biasa, tetapi ia membungkus kawasan dengan lebih banyak cabaran. Permainan ini berfungsi di mana-mana di sekitar tiga bos sedozen. Mengharapkan pengembaraan 30 hingga 50 jam, bergantung pada betapa tajamnya anda memelihara bilah anda.

Kajian ini berdasarkan salinan PS4 dari Sekiro: Shadows Die Twice yang disediakan oleh penerbit Activision.

Anda boleh memberitahu Daripada Perisian gembira untuk mencuba sesuatu yang sedikit berbeza dengan Sekiro: Shadows Die Twice. Permainan ini mempunyai beberapa masalah mekanikal, yang sebahagian besarnya boleh diserap sehingga keganjilan siri baru, tetapi tenaga dan kegembiraannya kebanyakannya terdiri daripada kelemahannya. Ya, Sekiro dapat bersifat sadis pada masa-masa tertentu, tetapi orang-orang dengan bushido (atau keras kepala lama) untuk menghadapi tantangannya akan memiliki masa yang berdarah.

Kebaikan
Cukup jelas, bercerita yang menarik
Terang, menyegarkan dunia baru
Sistem pertempuran yang baik
Pelbagai bos yang hebat
Perkembangan yang memuaskan
Kempen Hefty
Dari permainan paling sukar Perisian lagi
Keburukan
Pengaturan samurai fantasi telah dilakukan
Sesetengah kamera dan hitching penyasaran
Stealth adalah sentuhan underbaked
Dari permainan paling sukar Perisian lagi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *