Nelke & Alchemist Legenda

Siri Atelier adalah antara seri JRPG yang paling lama berjalan hari ini, dan seperti kebanyakan orang lain, ia tidak banyak berubah sejak Atelier Marie: The Alchemist of Salburg. Pasti, banyak elemen telah diseragamkan untuk penyertaan berikutnya, tetapi unsur teras siri ini tidak disentuh, seperti fokus pada alkimia, perhimpunan item, dan interaksi karakter. Tidak ada yang mungkin mengatakan bahawa siri ini adalah siri JRPG yang terbaik yang pernah dibebaskan, tetapi ia pasti makanan keselesaan JRPG: anda tahu apa yang diharapkan, dan ia jarang mengecewakan kerana permainan, untuk sebahagian besar, padat mekanikal.

Nelke & Alchemist Legenda: Atelier Dunia Baru adalah udara segar untuk siri Atelier. Permainan terbaru ini agak berbeza dari semua penyertaan lain dalam siri ini dan, walaupun ini, berjaya menjadi gelaran yang menyeronokkan yang menyimpang ciri khas dan mekanik siri Atelier untuk menjadikan mereka bekerja dalam permainan bangunan bandar. Walaupun keputusan ini menghasilkan tonjolan utama mekanik RPG, permainan ini masih berjaya menjadi ketagihan dan cukup menarik.

Nelke & Alchemist Legenda: Atelier Dunia Baru memulakan Nelke, seorang bangsawan muda yang telah dilantik sebagai pentadbir Westbald, sebuah bandar yang belum dibangunkan yang diperintah oleh bapanya. Apabila tiba, Nelke disambut oleh kepala desa Knoss dan tukang kayu Hagel, yang memaklumkan kepadanya dan pelayannya Misty tentang semua kerja yang perlu dilakukan untuk menjadikan kampung itu makmur. Walau bagaimanapun, tanpa alkimia, perkara akan menjadi sukar.

Nelke mempunyai sebab lain untuk meneroka Westbald dan menjadi pentadbirnya. Dalam dunia permainan, terdapat banyak peninggalan kuno yang dikatakan telah memberikan manusia kekuatan alkimia, dan ada satu, yang dipanggil Granzweit Tree, yang dikatakan terletak di dekat desa. Walau bagaimanapun, ahli alkimia diperlukan untuk menemui peninggalan ini, tetapi Nelke tidak menyerah dengan mudah, terus menyiasat perkara itu sebanyak mungkin.

Segala-galanya berubah pada hari yang amat dahsyat apabila Marlone, yang dikenali sebagai Marie, dan Elfir, juga dikenali sebagai Ellie, muncul di Westbald. Kedua-dua ahli alkimia tersebut bersetuju untuk membantu Nelke dalam membangun Westbald serta membantu beliau dalam mencari Granzweit Tree sehingga mereka dapat mencari jalan pulang. Sebuah rumah yang sangat jauh, kerana keduanya berasal dari dunia yang berbeza, yang sama di mana tiga entri pertama dalam siri Atelier ditetapkan. Marie dan Elie hanya dua dari watak yang akan pergi ke Westbald dari dunia mereka sendiri, kerana semua watak utama dari semua penyertaan dalam siri ini akhirnya akan menyertai Nelke, serta beberapa watak sokongan.

Seperti hampir semua penyertaan dalam siri ini, cerita itu jauh dari ciri terbaiknya. Ia mudah namun boleh digunakan, dan ia membolehkan pelakon pelbagai untuk berinteraksi dengan satu sama lain tanpa perkara yang sama sekali tidak berfungsi. Dengan lebih daripada seratus aksara dari seluruh siri, kemungkinan besar, dan Gust benar-benar disampaikan di hadapan ini, walaupun kebanyakan watak tidak mendapat lebih daripada beberapa baris dialog apabila mereka diperkenalkan di dalam cerita. Oleh itu, orang-orang yang telah memainkan hampir semua permainan Atelier akan menikmati interaksi watak yang terbaik, tetapi mereka yang hanya mempunyai pengetahuan cetek tentang siri ini akan mendapati permainan-permainan kecil ini yang menyeronokkan, dengan syarat mereka dapat menonjolkan watak-watak tropey di sana sini .

Nelke & Alchemist Legenda: Atelier Dunia Baru adalah siri siri Atelier utama dan memainkan sangat berbeza dari permainan lain. Ini terutamanya permainan asas / permainan bandar yang memaparkan beberapa elemen RPG yang sangat ringan. Kebanyakan ciri-ciri tipikal siri ini dikurangkan di sini: sistem Alchemy adalah sangat mudah, sistem pertempuran adalah versi yang diperkemas dari yang dilihat dalam penyertaan terbaru dalam siri ini, dan bahkan penerokaan dikurangkan kepada minimum. Bangunan bandar dan elemen pengurusan adalah tumpuan utama pada permainan, tetapi ini bukan perkara yang buruk sama sekali, kerana mekaniknya pepejal dan mewujudkan gelung permainan yang sangat menarik yang tidak pernah merasa membosankan.

Matlamat utama dalam Nelke & Legendary Alchemists: Atelier Dunia Baru adalah untuk menjadikan bandar Westbald makmur dan untuk melakukannya, pemain perlu meningkatkan penduduknya, membina kemudahan seperti ladang dan kebun, atelier, dan kedai, dan membuat pertumbuhan yang mampan . Pada permulaan permainan, perkara-perkara yang boleh sedikit menggembirakan, meskipun banyak tutorial yang memberikan beberapa maklumat berguna tentang bagaimana semuanya berfungsi, tetapi tidak mengambil masa terlalu lama untuk masuk ke dalamnya.

Seperti dalam permainan Atelier yang lain, pemain mempunyai tarikh akhir untuk tugas-tugas yang diberikan kepada Nelke oleh bapanya. Tugas-tugas ini melibatkan mendapatkan populasi sehingga jumlah tertentu, menyimpan aliran pendapatan yang stabil untuk sebilangan lilitan dan sebagainya. Turns dibahagikan kepada hari kerja dan Holiday, di mana pelbagai jenis aktiviti boleh melengkapkaneted. Pada hari-hari kerja, para pemain perlu membuat keputusan untuk kerja-kerja yang perlu dilakukan untuk menjadikan kampung ini makmur: mungkin untuk membina kemudahan baru, yang akan siap pada giliran seterusnya, menentukan barang-barang yang harus dihasilkan dan dijual oleh kedai-kedai, dan menetapkan karakter kepada pelbagai aktiviti. Setiap watak mempunyai statistik yang berbeza, jadi ada yang lebih baik sebagai penjaga toko, sementara yang lain lebih sesuai untuk dihantar untuk mencari barang di dataran dan hutan atau menanam tanaman dan sebagainya. Pada akhir setiap hari minggu, pemain akan dapat melihat pelbagai statistik yang akan membantu mereka memahami di mana untuk memperbaiki untuk mendapatkan penduduk yang terus berkembang dan aliran pendapatan yang mantap.

Cuti adalah hari bebas yang Nelke perlu memperdalam ikatan dengan watak-watak lain, penyelidikan barangan baru untuk alkimia dengan bantuan alkimis utama yang datang ke bandar dan pergi ke ekspedisi. Meningkatkan tahap persahabatan dengan watak-watak sangat penting, kerana ia akan membuka kunci pelbagai acara yang berlainan dan juga memberi pengalaman tambahan kepada watak-watak serta idea baru untuk pembangunan bandar.

Ekspedisi, yang dipanggil Misi Penyelidikan, melibatkan Nelke meneroka pelbagai lokasi untuk mencari barangan dan harta karun. Malangnya, misi-misi ini tidak membenarkan pemain berbuat banyak, kerana semua lokasi bersifat linear dan watak-watak meneruskan sendiri ke arah matlamat. Pemain boleh membuat keputusan untuk berjalan, yang meningkatkan peluang untuk mengumpulkan item, atau berjalan, yang meningkatkan kadar pertemuan musuh. Sekiranya pemain berjaya mencapai matlamat dalam had masa, mereka boleh mencari harta atau hak, terutamanya raksasa yang kuat. Ini jauh dari entri terbaru dalam siri ini, yang memberikan kemungkinan penerokaan yang mencukupi. Ia mengecewakan tetapi tidak menghairankan, memandangkan ini bukan permainan peranan.

Seperti yang telah disebutkan, sistem pertempuran adalah versi sistem yang sangat mudah dilihat dalam penyertaan sebelumnya dalam siri ini. Pemain boleh mengambil masa sehingga lima karakter dalam pertempuran, yang akan menyerang mereka untuk menyerang dan menggunakan item apabila mereka mencapai bar sebelah kanan bar waktu yang terdapat di bahagian atas skrin. Watak dibahagikan kepada dua jenis: penyerang boleh dikawal oleh pemain secara langsung, manakala penyokong, kebanyakannya alkemis, akan bertindak sendiri, dan pemain hanya boleh menggunakan serangan istimewa mereka apabila bar Drive mereka penuh. Bar Drive juga mengawal penggunaan kemahiran istimewa penyerang, dengan semua watak yang memperoleh satu mata selepas menyelesaikan tindakan. Meter Burst, yang mengisi setiap tindakan dari kedua-dua watak dan musuh, membolehkan pemain untuk meningkatkan statistik untuk masa yang terhad. Item yang dihasilkan melalui alkimia, seperti bom dan banyak lagi, juga boleh digunakan dalam pertempuran, dan mereka sangat kuat. Kerana kesederhanaannya, sistem pertempuran cenderung menjadi membosankan tidak lama lagi, tetapi dengan bersungguh-sungguh terdapat pilihan peperangan Auto dan Semi-Auto yang membuat pertempuran musuh kurang membosankan dan lebih cepat.

Gelung permainan yang mudah untuk menjaga aktiviti dan pengeluaran barangan dan aktiviti Holiday diperkayakan oleh beberapa elemen lain, seperti permintaan dari penduduk kampung, yang biasanya melibatkan item mengumpulkan dan mengalahkan beberapa musuh, dan tugas kecil, yang memberikan beberapa bonus jika selesai sebelum yang utama. Perkara-perkara yang menjadi sedikit berulang kemudian, tetapi ada sesuatu yang ketagihan apabila melihat kampung berkembang menjadi sebuah bandar yang penuh. Interaksi watak yang sangat baik juga memberikan insentif dalam meneruskan permainan dan membuat anda lupa pada dasarnya melakukan perkara yang sama berulang-ulang.

Nelke & Legendary Alchemists: Atelier persembahan Dunia Baru adalah selaras dengan penyertaan sebelumnya dalam siri ini, yang menampilkan reka bentuk watak yang sangat unik, terutama untuk watak wanita. Model juga kelihatan lebih baik berbanding model asas PlayStation 4, yang tidak menghairankan memandangkan lokasi tidak begitu terperinci. Terdapat juga banyak menu, yang tidak menghairankan untuk permainan bangunan bandar, tetapi mereka bersih dan melayani tujuan mereka dengan baik. Soundtrack itu juga merupakan tambang standard untuk siri Atelier, dengan beberapa keping yang tidak dapat dilupakan di sana sini. Malangnya, tidak ada dub bahasa Inggeris, jadi pemain terpaksa bermain dengan aksi suara Jepun.

Nelke & Alchemist Legenda: Atelier Dunia Baru jauh dari permainan revolusioner. Mekanik bangunan bandar adalah pepejal tetapi tidak begitu mendalam, dan unsur-unsur RPG yang terhad menambah sedikit variasi kepada pengalaman yang, akhirnya, mendapat sedikit berulang selepas beberapa jam. Interaksi watak, bagaimanapun, menjadikannya supaya gelung permainan tetap ketagihan.

Nelke & Legendary Alchemists: Atelier Dunia Baru adalah udara segar yang segar untuk siri Atelier, yang menampilkan pengalaman bangunan bandar yang berbeza dari apa yang telah dilihat dalam siri ini sebelum ini. Mekanik, walaupun tidak mendalam, adalah agak padat dan mereka berjaya membuat gelung permainan agak menarik, bersama-sama dengan interaksi watak yang sangat baik. Permainan ini jelas bertujuan untuk peminat-peminat lama siri ini, tetapi mereka yang mempunyai pengetahuan yang lebih generik mengenai permainan Atelier akan mendapat sesuatu yang disukai. Hanya jangan mengharapkan sesuatu yang luar biasa atau revolusioner.

Kebaikan
Watak dari semua penyertaan utama dalam siri Atelier
Interaksi watak yang cemerlang
Gelap permainan yang mudah tetapi ketagihan
Model watak yang sangat baik
Keburukan
Menanamkan unsur-unsur peranan
Bangunan bandar, sementara ketagihan, tidak begitu mendalam
Gelung permainan akhirnya menjadi berulang

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *