Kajian Tropico 6

Tropico 6, jika anda mengingati pratonton saya dari tahun lepas, adalah permainan yang saya nantikan. Sebagai sebahagian daripada siri lama, satu dengan ups dan down yang tidak dapat dinafikan, salah satu cabutan terbesar ialah persekitaran komedi yang mengejutkan membantu menarik anda ke dalam permainan. Anda adalah El Presidente, membina diri anda ke dalam kedudukan Chavez, membawa sejenis Chavismo (Presidmo?) Ke negara pulau anda setelah revolusi dan pemergian anda menjadi koloni ‘mahkota’

Sememangnya, membina dan mengurus negara pulau ini membuat anda juga melabur. Itulah yang terbaik di sini kerana semasa anda akan mendapati diri anda memulakan revolusi dan mengawal negara pulau anda dengan kerap, Hiburan Limbic tidak betul-betul memulakan revolusi ketika membangunkan permainan.

Sekiranya terdapat dua perkataan yang boleh menjelaskan Tropico 6, mereka akan menjadi “perlu” dan “ruang” dalam font terbesar, dengan huruf tebal, bergaris bawah dan dalam warna merah jambu yang terang untuk menarik perhatian mereka. Sekiranya saya tidak menjadi ketua mutlak mengenainya, mereka akan menjadi “keseimbangan” dan “kebebasan”. Tropico 6 pada asasnya adalah permainan tentang membiarkan anda membangunkan tanah anda tetapi anda sila. Anda boleh menjadi diktator, tanpa kejam menahan atau membunuh – semua yang menentang anda. Mungkin anda ingin menjadi pemimpin yang baik, menawarkan kebebasan penuh kepada orang-orang anda, tetapi menjaga diri dengan kekuatan dengan menjaga mereka bahagia.

Di sinilah keseimbangan ini berlaku. Seperti yang anda harapkan dalam permainan bangunan bandar, anda mempunyai banyak unsur untuk menjaga seimbang. Dari faktor asas kebahagiaan penduduk anda, yang dipengaruhi langsung oleh segudang aspek lain yang anda perlukan untuk tetap seimbang. Ini adalah, tetapi tidak terhad kepada tempat tinggal, tahap pekerjaan, kebebasan, pelbagai makanan & kualiti, pelbagai hiburan & kualiti, keselamatan jenayah, tahap penjagaan kesihatan dan pencemaran. Kesemua ini akan langsung terjejas oleh bangunan yang anda bina tetapi juga susun atur bandar anda, dengan bangunan yang mempunyai keluasan terhad serta bilangan maksimum ruang untuk Tropicans yang mungkin perlu melawat mereka.

Sebagai tambahan untuk menjaga Tropicans anda gembira, anda juga akan mendapati keperluan untuk menyimpan jejak dan keseimbangan kebahagiaan lapan puak yang berbeza, kebanyakannya benar-benar dapat menentukan laluan negara pulau anda. Terutamanya apabila ia datang ke peringkat pilihan raya pada peringkat kemudian. Pada awalnya anda hanya perlu mengimbangi antara para diraja dan revolusioner, di mana anda akan sentiasa ingin mengembangkan para revolusioner dan akhirnya mengisytiharkan diri anda bebas daripada mahkota. Kemudian, anda perlu memilih antara Kapitalis, Komunis, Industriis atau Orang-orang Keagamaan untuk menamakan separuh daripada mereka.

Semua ini dilakukan melalui penyempurnaan permintaan yang diberikan dari puak-puak ini, secara langsung memberi kesan kepada hubungan mereka, serta pilihan para menteri, pengaturan bangunan dan secara umumnya bagaimana anda membangun. Secara semulajadi, anda tidak boleh menyimpan semua orang gembira, jadi mungkin anda mahu menggunakan salah satu daripada banyak pilihan seperti surat khabar atau stesen radio anda untuk mengarahkan orang anda ke arah yang lebih baik. Inilah cara pilihan saya kerana permintaan itu, terus terang, mengganggu saya. Selalunya puak ingin anda membina sebuah bangunan yang anda sudah mempunyai lebih daripada cukup, tetapi jika anda menolaknya, anda kehilangan kedudukan dengan mereka. Sekurang-kurangnya anda boleh menipu dengan membinanya dan kemudian memusnahkannya selepas itu.

Jika ada sesuatu yang menjadi masalah untuk Tropico 6, nada itu tidak berfungsi lagi. Di dunia yang tidak masuk akal politik, pencerobohan perniagaan dan kepentingan khusus dalam keputusan kerajaan dan bangkitnya populisme adalah semua isu yang nyata, melihat mereka tersipu-sipu dalam permainan tidak benar-benar bekerja sekarang. Ia tidak membantu bahawa keputusan anda tidak mempunyai sebarang impak yang besar, kerana, dalam kehidupan sebenar, ia sangat mudah untuk mengembalikan dan menenangkan permintaan pusingan kumpulan seterusnya.

Syukurlah, anda tidak perlu mengimbangi hubungan anda dengan kuasa besar dunia yang banyak. Perang sentiasa menjadi risiko melainkan jika anda memilih dasar yang pada dasarnya bertindak sebagai “menghentikan orang-orang marah” pilihan. Walaupun anda tidak pergi untuk ini walaupun, tidak ada isu yang sebenar. Serangan, untuk apa yang mereka, mudah untuk mempertahankan diri dan tidak pernah memberikan cabaran. Untuk semua pengenalan Tropico El Presidente perlu kembali kerana Britain telah menjadi penipu, Amerika Syarikat telah memilih manusia yang setara dengan labu bermutu dan semua karut lain, ia tidak pernah benar-benar membayar lebih daripada perkhidmatan bibir dengan idea bahawa sebenarnya ada di luar dunia.

Untuk sesuatu yang mempunyai akibat, anda perlu melihat kepada ekonomi dan bukannya politik pembina bandar ini. Perumahan membawa sewa, berdasarkan kekayaan penghuninya, dengan kedai-kedai, tarikan pelancong dan bangunan-bangunan lain membawa pendapatan dari pelawat, sama ada pelancong atau penduduk tempatan. Malah ciri baru utama Tropico 6, serangan, membayar sedikit lebih daripada perkhidmatan bibir ke dunia luar. Mereka lakukan, dalam beberapa kes, mempunyai kesan besar terhadap pembangunan bandar anda.

Bina Hagia Sophia, Tropicans anda tidak akan mati dari peringkat penjagaan kesihatan yang rendah – walaupun mereka masih agak marah, idea anda seorang doktor hebat adalah lelaki dari Lipan Manusia. Kuil Syurga adalah kegemaran saya keajaiban, walaupun hanya dapat diakses pada era keempat dan terakhir – zaman moden. Semua ladang dan ladang hidroponik telah meningkatkan kecekapan, sangat membantu untuk mengurangkan masalah makanan. Sememangnya, seperti yang anda harapkan, setiap keajaiban dunia meningkatkan nilai pelancongan.

Mujurlah, anda akan sentiasa mencari sesuatu yang berbeza untuk mencabar diri anda. Lima belas peringkat dalam kempen itu tidak benar-benar dikaitkan dengan apa-apa naratif. Untuk menjadi terang, bahkan dalam tahap naratif itu adalah kertas yang nipis. Namun, mereka semua menawarkan peraturan dan pulau yang berlainan, dengan sasaran kempen tertentu. Satu akan menugaskan anda untuk membina untuk menangkap tuduhan kejahatan semasa memperkenalkan dan menerangkan dana slush peribadi anda. Kempen kemudian akan menjadikan bangunan rumah tidak mungkin, walaupun anda boleh mengatasi rasa tidak senang dengan peningkatan keseronokan, penjagaan kesihatan, makanan, dan sebagainya. Secara jujur, masa terbaik yang anda ada adalah pada peta pertempuran, dengan jumlah kebebasan yang diperlukan.

Jika saya mempunyai sebarang masalah dengan Tropico 6, itu adalah kualiti estetik di UI dan lebih banyak lagi cara permainan memaksa anda meletakkan segala-galanya. Bercakap tentang kualiti model dan tekstur, tidak ada apa-apa untuk mengeluh di sini. Semuanya berfungsi dengan baik dengan lautan biru segar, pokok palma dan ciri-ciri lain dalam peta – sama ada gunung berapi api atau runtuhan lama. Namun, satu keburukan ialah UI yang dinyatakan di atas. Ia berantakan, jauh dari mesra pengguna dan lebih daripada mengambil sedikit dari permainan.

Mengenai penempatan bandar-bandar, kerana AI yang terhad dan masa perjalanan simulasi – sesuatu yang saya mempunyai masalah semasa pratonton saya – anda masih akan sering merasakan keperluan dalam mereplikasi bangunan dan mempunyai isu-isu tempat kerja melainkan jika anda pada dasarnya membina rumah betul-betul di sebelah ke tempat kerja. Ia tidak benar-benar berfungsi untuk saya kerana saya suka mencipta sebuah bandar raya yang dibentangkan sekurang-kurangnya agak realistik. Selain itu, anda hanya boleh mempunyai persimpangan pada sudut yang betul, dengan jalan melengkung yang berubah-ubah. Satu kerengsaan kecil, tetapi satu yang boleh memotong apa yang membina ruang yang terhad pada beberapa peta.

Tropico 6 adalah kemasukan terbaik dalam siri ini, walaupun tidak tanpa kelemahannya. Pengulangan permintaan secara rawak tanpa hubungan langsung langsung dengan bagaimana bandar anda sedang membangun selalu menjadi kerengsaan kepada saya. Ekonomi bandaraya telah dibangunkan dengan baik, walaupun kawasan-kawasan seperti kuasa-kuasa besar merasa kurang selesa. Mujurlah, ciri-ciri baru seperti serbuan membantu permainan menonjol dari pendahulunya. Semua perkara yang dipertimbangkan, Jika anda ingin seorang pembina bandar yang baik dengan sekurang-kurangnya suasana yang berbeza dari norma, Tropico 6 adalah permainan untuk anda.

Versi PC dikaji semula. Salinan yang disediakan oleh penerbit. Dimainkan pada monitor ultrawide yang berjalan pada resolusi 2560 × 1080 dari PC dengan Intel i7-6700 3.4GHz x4 CPU, sebuah GPU Asus Radeon RX480 dan 32GB DDR4 2400MHz RAM. Pada tetapan maksimum, permainan ini berkisar antara 40 hingga 55FPS.

Anda boleh membeli permainan secara digital melalui Green Man Gaming.

Tropico 6 adalah kemasukan terbaik dalam siri ini, walaupun tidak tanpa kelemahannya. Pengulangan permintaan secara rawak tanpa hubungan langsung langsung dengan bagaimana bandar anda sedang membangun selalu menjadi kerengsaan kepada saya. Ekonomi bandaraya telah dibangunkan dengan baik, walaupun kawasan-kawasan seperti kuasa-kuasa besar merasa kurang selesa. Mujurlah, ciri-ciri baru seperti serbuan membantu permainan menonjol dari pendahulunya.

Kebaikan
Reka bentuk visual yang baik, dengan permainan yang kelihatan hebat di sekeliling
Ciri-ciri baru seperti serbuan menambah tahap kedalaman baru ke siri ini
Aspek bangunan bandar yang kuat membantu menjaga permainan berasa kuat apabila anda menyeimbangkan ekonomi dan kebahagiaan penduduk
Keburukan
Kempen ini tidak mempunyai naratif sebenar sama sekali, dengan misi tunggal yang menawarkan sedikit untuk mengikuti atau melabur dalam diri
Sesetengah mekanik, seperti kuasa-kuasa besar, adalah kurang maju.
Berkemah dan tidak UI yang mesra pengguna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *