Dungeon Misteri Chocobo: Setiap Buddy! Tinjauan

Square-Enix telah menjadi bapa kepada genre roguelike moden seperti yang kita ketahui untuk beberapa waktu tetapi sentiasa memainkan genre yang agak selamat. Bermula dari orang-orang seperti Dragon Quest yang berpusat di Torneko kepada Chocobo yang berkarisma, roguelikes yang datang dari studio Square-Enix adalah asas tetapi cukup mencabar untuk merayu kepada pelbagai pemain. Sudah beberapa lama sejak Chocobo telah melakukan pengembaraan, maka tiba masanya untuk menghilangkan pelana lama dan melompat kembali ke pengembaraan baru dengan Chocobo’s Mystery Dungeon: Setiap Buddy!

Cid dan rakannya Chocobo tidak lagi melakukan pengembaraan sebelum disedut dan diangkut ke bandar kecil Lostime di tepi pantai yang kecil di mana rakyat mengamalkan kehidupan seharian mereka tanpa perkara yang bodoh seperti kenangan untuk menjauhkan mereka. Perjalanan pahlawan Chocobo akan melihatnya menyelinap ke dalam masyarakat melankolis Lostime dan memulihkan kenangan mereka dengan mencakar jalannya melalui penjara bawah tanah rawak yang tidak akan pernah sama sekali lagi. Sebagai Chocobo melintasi setiap penjara bawah tanah, masa hanya bergerak apabila dia melakukannya. Musuh menunggu dengan sabar untuk Chocobo mengambil gilirannya kemudian semua bergerak seketika, membawa kepada kemahiran taktikal untuk masuk ke dalam atau mengelakkan pertempuran, melainkan anda hanya suka digerakkan dari setiap arah.

Jika reka bentuk comel Chocobo dan dunia pada umumnya kelihatan biasa, anda bukan hanya melihat perkara. Dungeon Misteri Chocobo: Setiap Buddy! Tidak hanya melihat dan merasa seperti permainan Wii tetapi sebahagian besarnya berdasarkan garis Final Fantasy Fables yang keluar sedozen tahun yang lalu. Cerita di antara tajuk Wii / DS dan pelepasan PS4 / Switch ini adalah sama dan anda boleh dengan mudah mengikuti panduan yang sama yang ditulis seseorang di GameFAQs untuk membimbing anda melalui kisah Chocobo ini. Sudah tentu, ia bukan pembuatan semula 1: 1 dari segi kandungan; ruang bawah tanah telah diolah semula dan diimbangi dengan banyak ruang bawah tanah dan kelas baru yang ditambah. Pada masa yang sama, permainan kad Duel Pop-Up yang hadir di pelepasan Wii telah dikeluarkan dalam langkah yang dimaklumkan oleh pemaju yang disebutkan terlalu banyak kerja untuk mengimbangi dengan betul. Terdapat kerja suara baru untuk pawagam Bahasa Inggeris, dan sementara saya harap saya dapat mengatakan yang sama tentang trek lagu Jepun, tidak mustahil: tidak ada pilihan untuk audio dua dalam pelepasan Playstation 4 Chocobo’s Mystery Dungeon: Every Buddy!

Unik kepada kebanyakan roguelikes lain, Chocobo’s Mystery Dungeon: Setiap Buddy! memberikan Chocobo beberapa jenis topi untuk dipakai, termasuk pasangan yang eksklusif untuk pembuatan semula ini dan kelas baru untuk berubah menjadi. Walaupun tahap watak utama Chocobo akan sentiasa meningkat sendiri, setiap kelas perlu diturunkan secara individu dengan cara Mata Kerja yang secara rawak akan jatuh selepas mengalahkan musuh. Oleh kerana keberkesanan Chocobo dalam kelas tertentu meningkat, kebolehan baru akan dibuka untuk mengembangkan pilihan taktikal Chocobo. Mampu membuang mantra unsur sebagai Black Mage mungkin naik dari hanya menargetkan musuh tunggal untuk meletupkan hampir setiap musuh lain di dalam bilik sebaik sahaja anda telah memperkuat kecekapan pekerjaan. Ia bukan hanya mantra yang merosakkan yang penting, sama ada. Kadang-kadang hanya dapat mengetuk musuh pergi atau menusuk mereka untuk giliran dapat cukup untuk membalikkan kedudukan yang buruk dan membantu mengalahkan melarikan diri dengan cepat sebelum Chocobo kehilangan hidupnya dan semua barang rampasan yang diperoleh pemain.

Dungeon Misteri Chocobo: Setiap Buddy! jari kaki keseimbangan antara gear dan perkembangan Chocobo. Dengan setiap penjara bawah tanah, anda akan memperoleh lebih sedikit pengalaman ke tahap yang lebih tinggi, Mata Kerja untuk meningkatkan pilihan Chocobo, Poin Buddy untuk membuka kunci ahli parti baru, dan yang paling penting, peralatan untuk membuat Chocobo menjadi ancaman yang lebih besar. Malah kematian hanya bermakna bahawa anda ditendang keluar dari penjara dengan hanya pelana di belakang anda (ditambah dengan senjata dan aksesori yang dilengkapi) tetapi tidak ada yang dapat mengambil pengalaman yang telah anda dapatkan. Sudah tentu, jika anda seorang masokis yang ingin bermain di mod keras, pengalaman itu akan menjadi serupa tetapi dengan kehilangan gear yang lengkap dalam fesyen sebenar roguelike. Beberapa penjara bawah tanah yang tidak menawarkan apa-apa barang untuk Chocobo untuk pergi dengan biasanya satu kali cabaran dengan penjara tetapi dengan beberapa tingkat untuk diterokai tetapi akan memberi balasan kepada kawan berbulu dengan perubahan kelas baru di kemudian hari.

Untuk memastikan potensi Chocobo diasah, talon dan pelana (bentuk senjata dan perisai yang lebih disukai Chocobo) harus sentiasa dinaik taraf kepada yang tertinggi + yang ada. Apabila kenangan tukang besi bandar dipulihkan, dia boleh menggabungkan pelbagai kepingan gear untuk menambah semua mata + ke satu keping gear, dan sekali talon dipenuhi sebanyak yang boleh dipegang, kadang-kadang dapat meningkatkan gear dengan satu lagi +5 mata dengan risiko merendahkan kualiti jika anda kalah. Sekeping peralatan lain yang Chocobo boleh menjadi kerah, masing-masing dengan satu keupayaan khusus yang anda tidak dapat mencari di pelana. Semasa anda pergiht tidak menemuinya sehingga anda mencapai penjara bawah lantai 500 tingkat, kolar yang menghalang Chocobo daripada menjadi lapar mungkin salah satu peningkatan terbaik untuk memperoleh

Sebagai tambahan kepada peningkatan statistik, senjata dan perisai akan dilengkapi dengan jenama, kebolehan unik yang boleh dipindahkan antara gear. Fikirkan jenama sebagai slot materia, bukan hanya dapat membakar, anda mungkin kebal terhadap kesan status tertentu atau mempunyai atribut tambahan yang ditambahkan pada serangan anda seperti kadar hit kritikal yang meningkat. Gear boleh dipenuhi dengan banyak jenama kerana ia mempunyai slot dan langka gear tertinggi mungkin dapat memegang enam atau tujuh jenama dalam semua. Salah satu jenama yang paling penting pada awalnya adalah untuk mendapatkan keupayaan untuk menghidupkan kaligrafi gear anda, mencegah serangan musuh daripada merosakkan peralatan anda dan mengeluarkan yang penting + yang telah anda bina. Tidak semua penjara bawah tanah termasuk musuh-musuh yang mempunyai keupayaan yang menjengkelkan ini, tetapi apabila tiba masanya untuk melawat kuil air, anda akan berharap anda memilikinya. Penggunaan jenama lain yang menarik adalah memasukkan salah satu atribut unsur pada satu gear tunggal (lima jumlahnya, tidak mengira cahaya dan gelap). Menggabungkan semua lima ke sekeping gear yang sama akan mengubahnya menjadi jenama All, memberikan keberkesanan semua lima tetapi dengan hanya satu slot yang digunakan.

Memilih kawan yang membawa bersama perjalanan Chocobo adalah satu lagi bahagian penting unsur strategik Chocobo’s Mystery Dungeon. Setiap musuh yang terbaik di penjara boleh dibawa bersama sebagai anggota parti, termasuk bos, jika anda mengumpulkan cukup Mata Buddy. Kebanyakan NPC juga akan meminjamkan bakat mereka juga, memberikan Chocobo hampir 150 anggota parti yang berbeza untuk membawa bersama. Biasanya yang terbaik untuk diambil adalah orang-orang yang boleh melengkapkan kekurangan dalam kebolehan Chocobo. Sekiranya anda kelas kelas fokus, membawa jenis kadal cicak boleh membantu memberikan kerosakan tambahan, atau jika anda kelas yang tidak dapat menyembuhkan diri anda, mantra Cir Shirma dapat membantu dalam secubit. Sudah tentu, semua rakan lain tidak dapat menentang kemungkinan Bahamut sebaik sahaja dia menjadi sekutu anda, tetapi pada masa anda merekrut naga mitos, tidak banyak cabaran yang Chocobo tidak dapat menangani sendiri .

Dungeon Misteri Chocobo: Setiap Buddy! terasa agak tidak jujur ​​untuk memanggilnya satu petualangan baru apabila Chocobo sudah menceburkan diri ke bandar Lostime dulu. Sebaliknya, pemain boleh mengharapkan pelabuhan yang dipertingkatkan yang menyelaraskan banyak sistem semasa memasukkan kandungan dan kelas baru untuk menggaruk gatal yang roguelike. Setiap Buddy! memainkannya dengan selamat dengan mekanik, tetapi walaupun rayuan lucu Chocobo, masih ada cabaran setan untuk bermain.

Diulas pada PlayStation 4 Pro (kod yang disediakan oleh penerbit).

Ia lucu, berwarna-warni, ia Chocobo dan anda mungkin sudah memainkan Dungeon Misteri Chocobo jika anda mempunyai Wii dalam dekad yang lalu.

Kebaikan
Kelas dan aksara baru
Sistem Buddy sangat sesuai untuk Chocobo
Hampir 150 rakan menyertai Chocobo
500 lantai cabaran penjara jika anda merasa seperti spelunking
Keburukan
Terlalu banyak musuh mempunyai kecenderungan untuk menurunkan gear anda, yang bermaksud membuang slot jenama pada bukti karat adalah penting
Pelbagai minigames dikeluarkan dari pelepasan Wii
Tiada pilihan main jauh di PS4
Dub bahasa Inggeris sahaja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *