Ulasan Dunia Yoshi

Saya telah memainkan terlalu banyak platformer dalam masa saya. Sebagai penggemar Nintendo yang lama, tidak pernah ada kekurangan platformer, dan tidak ada penerbit yang benar-benar mempunyai penguasaan apa yang perlu platformer. Tetapi mudah untuk tayar semuanya. Kami berada di titik di mana Nintendo telah membuat banyak platformer bahawa inovasi dalam permainan agak jarang, dan sebaliknya, semua yang mereka boleh inovasi adalah gaya seni. Di antara francais Kirby dan Yoshi, Nintendo telah bereksperimen dengan pelbagai gaya seni yang boleh digunakan dalam pesawat 2D, dan selepas kedua-dua watak itu menjadi bulu dan satu lagi menjadi tanah liat, Nintendo sedang menuju laluan yang diilhamkan oleh Labo dengan Yoshi’s Crafted Dunia dan memberikan kita persekitaran yang kelihatan seperti mereka dibuat oleh anak-anak.

Tetapi itu bukan semacam pernyataan hyperbolic negatif – tidak, persekitaran ini sebenarnya kelihatan seperti mereka dibuat oleh anak-anak. Setiap elemen panggung, setiap platform, objek latar belakang, sekeping bergerak – segala-galanya di skrin selain daripada musuh kelihatan seperti mereka dibuat oleh kumpulan kanak-kanak yang sangat berbakat yang membuat projek seni dan kraf. Ini adalah matlamat dalam Dunia Kerajinan Yoshi selepas semua dan untuk sebahagian besar, ia berfungsi dengan cemerlang.

Persekitaran kelihatan dibuat daripada kadbod, atau tin, dilapisi dengan kertas berwarna, dengan hiasan yang terperangkap selepas itu. Dan hakikatnya anda dapat mengetahui bahawa persekitaran ini dibuat dari faktor-faktor bahan ke dalam permainan juga. Ia tidak akan lama sehingga anda mula melekatkan magnet kecil untuk dapat membuat platform atau menimbangnya. Walaupun pada mulanya, gaya seni merasakan sedikit hambar, semasa anda maju, anda tidak dapat membantu tetapi tersenyum pada cara yang kreatif mereka telah “menciptakan” persekitaran, menjadikannya semua kelihatan seperti kawasan yang dapat anda bangun dengan usaha yang cukup.

Permainan Pelantar

Troli anda boleh menolak, diperbuat daripada kadbod dan rolling pada roda cap botol. Band getah dibalut dengan platform untuk melantun ke udara. Benang benang yang boleh ditarik dan diperah untuk mendedahkan apa yang terletak di bawahnya. Interaktiviti dunia terus berjalan sejak Yoshi dapat melancarkan telur tandatangannya sama ada latar belakang atau latar belakang peringkat, anda boleh memilih Guys Malu bersembunyi di belakang alam sekitar, atau dapatkan bonus duit syiling untuk memukul item istimewa.

Persekitaran yang indah dan kreatif dan membuatkan saya bermain permainan ini. Ia juga satu perkara yang baik, kerana platform ini cukup asas untuk sebahagian besar. Yoshi’s World Crafted bukan permainan yang paling sukar, tetapi ia menetes dengan pesona. Ia mengikut struktur asas yang telah anda lihat di Mario atau Donkey Kong Country, di mana pereka memperkenalkan halangan atau elemen dalam persekitaran yang selamat, sebelum meredakan kesukaran.

Beberapa peringkat akan melihat anda melompat merentasi jurang kecil, sebelum membuat pendakian tali besar ketika menghindari musuh. Satu lagi dengan gerobak telah anda menolak satu untuk membuka pintu, lama sebelum anda menunggang yang lain di atas trek patah yang memaksa anda untuk melompat pada akhir. Nintendo platformer escalation klasik, formula yang berfungsi dengan sangat baik, dan anda mungkin akan mengenalinya dengan segera – tidak bahawa kebiasaannya adalah perkara yang buruk, ia masih digunakan untuk alasan.

Tahap semakin menarik pada jangka masa kedua. Anda boleh mengumpul Poochy Pups dari setiap peringkat di mana mereka bersembunyi di latar belakang atau latar depan. Anda mengumpul tiga dan lari ke akhir, hanya kali ini, panggung dibalikkan. Anda pergi dari matlamat asal anda, ke titik mula asal anda, dengan perspektif yang terbalik. Anda masih berjalan dari kiri ke kanan, hanya kamera dan matlamat telah dibalikkan.

Ini juga bermakna anda melihat di belakang persekitaran yang terdahulu latar belakang, membuka belakang kadbod, sisi tin yang tidak dicat, lapisan pita yang memegang persekitaran bersama. Ini sentuhan yang menarik, membuat setiap peringkat bernilai bermain sekurang-kurangnya sekali lagi. Bukan sahaja ini memberi setiap peringkat sedikit lebih banyak nilai ulangan, tetapi ia juga menawarkan pemain cara yang baru untuk melihat peringkat.

Tapi tentu saja, Yoshi’s World Crafted masih mudah. Ia jelas bertujuan untuk pemain muda sambil menawarkan cukup untuk pemain yang lebih berpengalaman untuk menikmati – walaupun mengumpul semua bunga senyuman merasakan lebih seperti pelaburan masa, bukan tugas yang memuaskan, mencabar. Terdapat mod yang dibantu untuk pemain kurang berpengalaman, dan juga co-op. Kerjasama itu baik, walaupun anda boleh menunggang rakan anda, memberikan telur yang tidak terhingga untuk membuang, dan membolehkan anda menyebarkan bahagian platform yang sukar untuk anda. Ya, terasa seperti anda sepatutnya bermain dengan seorang anak sambil berjalan melalui.

Yoshi’s World Crafted

Ia juga menambah sedikit kekecewaan tambahan kerana rakan kongsian anda boleh, seperti dalam permainan Super Mario Bros yang baru, dapat menghadapi cabaran platform, atau anda secara tidak sengaja boleh melompat ke belakang untuk merosakkan lompatan anda. Namun, ia mungkin lebih baik daripada berkat Mario setara dengan kadar keseluruhan yang lebih perlahanĀ permainan.

Malangnya, satu aspek di mana saya berharap mereka tidak menyimpan tema yang dibuat adalah muzik. Ia juga berbunyi seperti yang dibuat oleh kanak-kanak. Kumpulan muzik kanak-kanak yang dipenuhi dengan kazoos dan perakam. Ini berfungsi, tetapi tidak dapat dilupakan, tidak seperti muzik dari Kisah Yoshi. Sisi teknikal Yoshi’s World Crafted sedikit juga pada masa-masa tertentu. Ini 60FPS pepejal untuk majoriti permainan, itu bukan masalah, itu resolusi dan kualiti kesan seperti kedalaman bidang. Barang-barang depan kelihatan baik-baik saja, tetapi objek latar belakang kadang-kadang mempunyai kabur yang sangat pixelated di sekeliling mereka, dan ia tidak sedap dipandang. Resolusi rendah dapat sangat jelas dalam beberapa adegan juga. Ini, sebahagian besarnya, tidak mengurangi dari persekitaran yang indah, tetapi ia ketara.

Yoshi’s World Crafted adalah permainan yang sangat menetap dengan pesona, tetapi tidak banyak cabaran. Ia pasti dapat mengekalkan pemain yang berpengalaman dan muda yang diduduki selama berjam-jam, tetapi ini bukanlah Suis penting. Jika anda mendapat tempat yang lembut untuk dino hijau, maka ini mungkin bernilai saat anda. Permainan hebat untuk kanak-kanak dan pemain muda, tetapi jika anda mencari pengembaraan 2D yang mencabar, ini bukanlah ketua.

Kebaikan
Persekitaran yang indah
Beberapa teka-teki inventif
Hebat untuk co-op dan kanak-kanak
Keburukan
Muzik yang tidak dapat dipertikaikan
Resolusi yang lebih rendah
Cabaran tidak mencukupi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *